10 saveta i trikova za Zoom

Učestvujte u video pozivu, automatski šalјite veze za Zoom na Slack i naučite nekoliko drugih trikova za korišćenje ovog alata za web konferencije.

Najbolje video konferencijske aplikacije mogu da učine više nego samo da omogućavaju virtuelan sastanak licem u lice. Omogućavaju vam da pokažete šta je na vašem ekranu svima ostalima u pozivu, glatko prenesete kontrolu sastanka drugoj osobi i snimate poziv kao video.

Web conferencijski servis Zoom nudi ove funkcije i još mnogo toga, neke od njih su skrivene opcije u naprednim menijima. Sledeći trikovi i saveti pokazaće vam kako da bolјe upotrebite aplikaciju za virtuelni rad, učenje i komunikaciju sa drugima.

 

  1. Kreirajte redovne sastanke sa sačuvanim podešavanjima i jednom URL adresom

Za nedelјne sastanke, mesečne prijave i druge redovno zakazane pozive, Zoom omogućava kreiranje ponavlјajućih sastanaka. Postoje dve prednosti korišćenja ove postavke. Prvo, omogućava vam da zaklјučate sva podešavanja poziva koja želite jednom i da budu na mestu pri svakom susretu. Drugo, ponavlјajući pozivi koriste isti URL pridruživanja svaki put, tako da nikad ne morate da pošalјete novi učesnicima.

Pored toga, ako se redovno sastajete sa istom grupom, ali ne u redovnom rasporedu, možete da odaberete opciju pod nazivom No Fixed Time, koja vam omogućava da koristite iste postavke i ID sastanka sa istim grupama, bez obzira kada se nalazite zajedno. Ova je opcija popularna kod obrazovnih grupa koje Zoom koriste kao njihovu virtualnu učionicu.

Način na koji ćete to postići zavisi od platforme koju koristite, ali možete da potražite Zoom-ovu dokumentaciju za postavlјanje vašeg ponavlјajućeg sastanka.

Fer upozorenje da za bilo koji ponovlјeni sastanak ne možete da ga zakažete sa ličnim ID-om sastanka (koji se takođe naziva PMI in Zoom; to je virtuelni privatni sastanak za vas, i veza se nikada ne menja). Takođe, znajte da svi ponavlјajući ID-ovi sastanaka ističu nakon jedne godine, tako da ćete tada morati da generišete novi.

  1. Snimite poziv kao video

Zoom vam omogućava da snimite pozive sa web konferencija kao video snimke, što je zgodna funkcija za delјenje sastanka sa lјudima koji su ga možda propustili ili za pregled onoga šta je rečeno.

Kada snimate, morate da odaberete da li ćete da koristite lokalnu ili cloud opciju. Lokalno znači da video datoteku sami smeštate, bilo da je lokalno na računaru ili u drugom prostoru za skladištenje koji imate. Na Cloud, koji služi samo za plaćene članove, Zoom čuva videozapis za vas u njegovoj cloud memoriji (različite vrste naloga dolaze sa različitim količinama skladištenja). Jedna pogodnost cloud opcije je što lјudi mogu da strimuju video u web browseru kada bude spreman.

Kada kreirate video zapis iz konferencijskog poziva, velika je razlika u konačnom kvalitetu, što optimizuje nekoliko podešavanja unapred. Na primer, neki pozivi mogu da budu emitujući stil, gde se na ekranu pojavlјuje samo domaćin. U tom slučaju podesite Zoom samo da snima audio i video zapis glavnog računara. Ostali pozivi mogu da budu u stilu kolaborativnog sastanka, u kom slučaju želite da snimite sve. Obavezno istražite podešavanja Zoom-a najmanje nekoliko minuta pre snimanja poziva.

Zahtevi: Za snimanje video zapisa potreban vam je Zoom na macOS-u, Windows-u ili Linux-u. Ako ne vidite opciju za snimanje, proverite podešavanja u web aplikaciji (pod My Meeting Settings) ili neka vam administrator vašeg naloga to omogući.

Ako snimate video ili audio učesnika sastanka, uobičajena je lјubaznost – a na nekim mestima i zahtev – da ih obavestite pre nego što to učinite.

 

  1. Održavajte sesiju napomena o saradnji

Delјenje ekrana omogućava domaćinu poziva da prikazuje sve što se nalazi na njegovom ekranu svima ostalima u pozivu. Annotation Alat omogućava svim učesnicima sastanka da crtaju i ističu ono što je na ekranu, što može da bude od ogromne pomoći prilikom diskusije o vizuelnim materijalima, kao što su modeli, grafički dizajni i slično.

Da biste dodali komentare prilikom pregleda tuđeg zajedničkog ekrana, izaberite View Option na vrhu Zoom prozora, a zatim izaberite Annotate. Pojavlјuje se traka alata sa svim vašim opcijama za beleške, uklјučujući tekst, crtež, strelicu i tako dalјe. Prezentator može pomoću dugmeta za snimanje na traci sa alatkama da snimi kompletnu sliku sa napomenama kao snimak ekrana. Takođe možete da potpuno onemogućite napomene učesnika.

  1. Ko-domaćin pozivi

Sastanci mogu imati više od jedne osobe na čelu. PR-ov predstavnik možda želi da kontroliše sastanak zajedno sa izvršnim rukovodiocem, ili tim sa više od jednog vođe može radije da izabere svakog od ko-domaćina, a ne da izabere jednu osobu umesto druge. Bez obzira na vaše okolnosti, možete započnete Zoom poziv i možete da imate više od jedne osobe da bude glavna.

Da biste koristili ko-hosting alate, prvo morate da ih omogućite u Zoom-ovom Meeting Settings. Potražite karticu Meeting i odaberite opciju Co-host. Zatim, kada započnete sastanak, pričekajte da se vaš ko-domaćin pridruži i dodajte osobu tako što ćete kliknuti na tri tačke koje se pojavljuju kada pređete mišem nad njihovim video okvirom. Alternativno, možete da odete do Participants prozora, izabrete stavku Manage Participants, pređete mišem iznad imena ko-domaćina i izabrete More da biste pronašli Make Co-Host. opciju

Zahtevi: Da biste koristili ko-hosting, potreban vam je Pro, Business, Education ili API Partner nalog sa Zoom-om i morate da ga pokrećete na macOS-u, Windows-u, Android-u ili iOS-u (ne na Linux-u ili web-u). Ako se opcija ne pojavi, zatražite od administratora naloga da omogući podešavanja na Meeting kartici za privilegije ko-hostinga.

 

  1. Dajte učesnicima čekaonicu

Zoom omogućava učesnicima da uđu u video poziv sa ili bez da bude prisutan domaćin. Male grupe ponekad vole ovu opciju jer mogu da imaju nekoliko minuta da čavrlјaju pre nego što sastanak zvanično počne. U nekim situacijama, međutim, moglo bi da bude u lošem obliku da polaznici u virtuelnoj sobi budu zajedno, čekajući da počnete. Bolјe rešenje je kreiranje virtualne čekaonice, u kojoj će učesnici ostati na čekanju sve dok ih istovremeno ne pustite sve u sobu ili jednog po jednog.

Kako tačno omogućavate čekaonicu zavisi od vrste naloga koji imate. Kada podesite jedan, ipak, možete da prilagodite ono što učesnici vide dok čekaju vaš veliki ulazak.

  1. Pogledajte ko je učestvovao

Recimo da koristite Zoom za održavanje konferencije za štampu ili univerzitetsko predavanje. Verovatno želite da znate ko prisustvuje. Te informacije možete da dobijete iz izveštaja kada je sastanak završen.

Lista učesnika za sve sastanke živi na Zoom Meetings kartici u odelјku  Reports. Videćete listu prethodnih i narednih sastanaka koje možete da filtrirate prema vremenskom rasponu ili ID-i sastanka. Kada pronađete sastanak ili sastanke koje želite, kliknite na Generate, a zatim izaberite Registration.

Zahtevi: Da biste generisali listu učesnika, morate da budete 1) domaćin sastanka, 2) u ulozi sa omogućenim Usage Reports ili 3) administrator ili vlasnik naloga. Takođe vam je potreban Pro, API Partner, Business ili Education plan.

 

  1. Prikuplјajte informacije od učesnika

Pored prikuplјanja lista o učešću, takođe možete da prikupite informacije od učesnika sastanka o njima samima pre nego što se pridruže pozivu. Na primer, možda ćete želeti da učesnici navedu njihovo ime, pripadnost kompaniji ili industriji.

Da biste prikupili ove informacije, prvo vam je potrebna Registration, opcija koja se nalazi na My Meetings kartici Zoom u web aplikaciji. Zatim možete da postavite obrazac koji učesnici moraju da ispune pre nego što se pridruže sastanku.

Za registracioni obrazac, Zoom pruža standardna polјa, kao što su ime i pripadnost kompaniji, koje dodajete potvrdnim okvirima. Da biste dodali nova pitanja ili polјa, pređite na karticu pod nazivom Custom Questions.

Zahtevi: Da bi zahtevao informacije o učesnicima, domaćin mora da ima Pro nalog. Pored toga, sastanak ne može da bude vaš Personal Meeting ID.

  1. Neka neko drugi zakaže vaše sastanke

Ljudi koji rade s asistentom će voleti ovu opciju u Zoom-u koji daje privilegije za zakazivanje nekom drugom. Ko god upravlјa vašim kalendarom, sada može da zakaže Zoom pozive za vas.

Da biste postavili privilegiju pomoćnika za zakazivanje, prijavite se na Zoom, otvorite Meeting Settings i pogledajte pod stavkom Other. Videćete znak plus pored Assign Scheduling Privilege. Dodajte vaše pomoćnike za zakazivanje tako što ćete upisati njihove adrese e-pošte i završite klikom na Assign.

Nakon što dodate vaše pomoćnike za planiranje, oni moraju da se odjave iz Zoom-a i prijave se ponovo da bi funkcija stupila na snagu. Od tog trenutka, pomoćnici mogu da kreiraju sastanke za druge koristeći Schedule alatku. Potražite Advanced Options ili Meeting Options (u zavisnosti od Zoom verzije koju koristite) i sledite uputstva da kreirate novi sastanak.

Zahtevi: Primarni Zoom nalog nosilac i svi koji primaju privilegije zakazivanja moraju da imaju Pro ili Corp licence. A za eebinare, i korisnik naloga i planer moraju da imaju webinar licence.

 

  1. Automatski objavite Zoom veze za sastanak u Slack-u

Dobijte Slack obaveštenja za nove Zoom sastanke

Zahtevi: Da biste postavili integracije između Zoom-a i Slack-a, potreban vam je plaćeni Zoom nalog. Vlasnici besplatnih naloga nemaju pristup Zoom API-ju.

  1. Naučite nekoliko bitnih prečica na tastaturi

Ako Zoom koristite više od jednom nedelјno, postoji nekoliko prečica na tastaturi vrednih učenja kako biste uštedeli vreme.

I je za pozivnicu. Pritisnite Cmd + I (macOS) ili Alt + I (Windows) da biste prešli na Invite prozor, gde možete da preuzmete vezu do sastanka ili pošaljete e-poštu drugima preko e-pošte.

M je za mutiranje. Pritisnite Cmd + Ctrl + M (macOS) ili Alt + M (Windows) kada ste domaćin sastanka i želite da zanemarite sve ostale na liniji.

S je za deljenje. Pritisnite Cmd + Shift + S (macOS) ili Alt + Shift + S (Windows) da biste podelili ekran.

 

Za više informacija u vezi digitalnog marketinga obratite se IT Elite Academy

10 saveta i trikova za Zoom was last modified: 4 aprila, 2020 by

Related posts

15 grešaka koje lideri često čine prilikom implementacije tehnologije u prodajnom procesu

Kako dobiti vidlјivost kada ste početnik i u ranoj ste fazi kreiranja biznisa

Činjenice koje dokazuju da je Dorian Nakamoto osnivač BitCoin-a