Joombooz - izrada sajtova Joombooz - izrada sajtova Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Radio In Radio In Vetmedica Vetmedica Super Radio Super Radio pc-igre pc-igre

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 10. okt. 2013.

Predstavljanje : Noctua NF-A15

Noctua NF-A15 PWM je model koji će se svideti većini korisnika. Reč je o ventilatoru prečnika 150 mm koji je namenjen ugradnji na hladnjake za procesor. S obzirom da ne postoji niti jedan hladnjak koji podržava montažu ovakvih hladnjaka, Noctua je NF-A15 PWM opremila okvirom na kojem se nalaze rupe za montažu sa rasporedom i dimenzijama kao na 120-milimetarskim ventilatorima. Maksimalna brzina obrtaja ovog ventilatora iznosi 1.200 rpm, a spušta se na 900 rpm uz upotrebu LNA adaptera. S obzirom da ima 4-pinski konektor i PWM čip, brzinom ovog ventilatora finije se automatski može upravljati putem matične ploče. U tom slučaju njegova najniža brzina je tek 300 rpm. Kao i svi ostali Noctuini ventilatori i ovaj model osiguran je garancijom u trajanju od čak šest godina.

Model Noctua NF-A15 PWM je stigao u apsolutno istom pakovanju, bar prema izgledu i strukturi kao i svi ostali noviji modeli ovog proizvođača. Ogromna kartonska kutija, obojena tipično za Noctua u kombinaciji bele, crne i braon boje sa prednjim poklopcem ispod koga se može videti deo propelera i okvira.

Na unutrašnjoj strani poklopca ima dosta ispisanih informacija i tehničkih šema koje se odnose na tehnologije koje se koriste za kreiranje ovog proizvoda.

Sa zadnje strane glavnog poklopca je nalazi se kompletna specifikacija samog proizvoda a u unutrašnja strana, detaljno objašnjava svaku od korišćenih tehnologija za razvoj ovog ventilatora.

Nakon otvaranja kutije, možemo videti da je Noctua zadržala svoj identitet i ovim modelom. Sam ventilator i dodatni elementi koji idu sa njim u pakovanju smešteni su u dodatnu plastičnu kutiju, koja štiti sam ventilator od ogrebotina, lomljenja i gubljenja bilo kog dodatka.

Kada je reč o samom izgledu ventilatora, to je prva stvar koja se razlikuje u odnosu na prethodne modele ovog proizvođača. Noctua NF-A15 PWM ima jedinstven oblik koji do sada nije primenjivan i poseduje 4 funkcije kojima se može posebno pohvaliti. Tu su:

  • Ram – plastični ram od 140mm u krem boji smešten u 150mm, koji obezbeđuje bolje performanse na osnovu Noctua AAO (Advanced Acoustic Optimisation) tehnologije. Ovaj okvir ventilatora naravno je patentiran pod tehnologijom Stepped Inlet Design i Inner Surface Microstructures, što znači da je napravljen tako da smanjuje nivo buke celokupnog ventilatora.

  • Propeleri – sedam lopatica obojenih u braon boji pozicionirani su pod oštrim uglom i na taj način obezbeđuje protok vazduha koji dovodi do povećanja performansi tehnologija (Flow Acceleration Channels), fokusiranje vazduha smanjujući tako nivo buke koji izazivaju propeleri.

  • Primenjena je patentirana SSO2 tehnologija, koja obezbeđuje stabilizaciju magnetnog polja i na taj našin se obezbeđuje veća preciznost i dugovečnost od klasičnih ventilatora.
  • PWM kontrola čini da ovaj model obezbeđuje vrhununsku tišinu. Noctua NF-A15 PWM nudi anti-vibracijske jastučiće za smanjenje vibracije i nivo buke dok ventilator radi.

Napajanje ventilatora i kao i njegova kontrola vrši se preko 3-pinskog kabla i konektora. Od ostalog dodatnog pribora u kompletu zajedno sa ventilatorom, dobija se:

  • Low-Noise Adaptor (L.N.A.), adapter koji je smešten u crnoj košuljici
  • 4-pinski Y-Cable splitter
  • 30cm dug produžni kabli smešten u crnoj košuljici
  • 4 gumena stabilizatora
  • 4 metalna zavrtnja
  • Kratko uputstvo za korišćenje

Testovi nad ventilatorom Noctua NF-A15 PWM sprovedeni su tako da se ventilator testira na 5V/7V/9V/12V. Cilj ovih testova je da se proveri rad ventilatora u realnim uslovima

Rezultati testova prikazani su na sledećim grafikonima.

Protok vazduha na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brok obrtaja ventilatora na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brzina vazduha koji prolazi kroz ventilator na 5V, 7V, 9V, 12V.

Test na 5V: nakon rada od 5min pri radnom naponu od 5v, zabeležen je protok vazduha od 39,84 kubnih metara na sat, sa 550 obrtaja u minuti. Pod ovom brzinom kao što smo i očekivali ovaj ventilator je apsolutno nečujan.

Test na 7V: prilikom povećanja napona na 7v dostigo je broj obrtajau u minuti od 780 i protok vazduha od 57.6 kubnih metara na sat. I prilikom ovih vrednosti možemo reći da je ventilator i dalje bio nečujan, kao da ne radi.

Test na 9V: treći po redu je bio napon od 9V, tom prilikom broj obrtaja je povećan na 975 sa prorokom vazduha od 73.92 kubnih metara na sat. Veoma smo prijatno bili iznenađeni jer i tada se ventilator nije čuo, i ako je obavljao fenomenalno hlađenje.

Test na 12V: poslednji test je sproveden na 12V. Kao i što se moglo očekivati na ovom naponu rad ventilatora se povećao. Broj obrtaja je bio 1230 u minuti sa protokom vazduha od 102.72 kubnih metara na sat. Čak i pri ovim vrednostima buka je bila zanemarljiva i dolazila je iz vazduha koji prolazi kroz propeler.

Zaključak:

Na kraju možemo reči da Noctua modelom NF-A15 PWM nije ništa učinima da bi nas razočarala i li naterala da posumljamo u kvalitet proizvoda ovog proizvođača. Performanse koje pruža u odnosu na druge proizvođače i njihove modele su mnogo bolje u svakom smislu, pre svega na polju buke koju proizvode. Na prva tri testa ovaj model se pokao bukvalno besčujnim, dok je u poslednjem testu ta buka bila primetna i izazivao je protok vazduha kroz propeler. Kako ne bi došlo do zabune, ta buka je tolika da je nikako niste mogli čuti sa veće udaljenosti od nekoliko metara.

Kada je reč o izgledu Noctua modelom NF-A15 PWM ničim se specijalno ne izdvaja u odnosu na druge modele. Ista kombinacija boja daje ovom ventilaoru mopderan izgled i čini ga pogodnim za ugradnju u bilo koje kućište. Kada svemu tome dodamo i garanciju od 6 godina koliku daje sam proizvođač ovaj ventilator se nameće kao logičan izbor kupovine.

Cena: oko 20€

Zahvaljujemo se kompaniji RASCOM Computerdistribution Ges.m.b.H (http://www.rascom.at) na ustupljenom proizvodu.

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite


Preporučujemo:


Predstavljanje : ViewSonic VX2451mhp-LED
Kompanija ViewSonic je dodala još jedan model u svoju proizvodnu liniju veoma dobrih LCD monitora. Reč je o 24-inčnom VX2451mhp-LED modelu koji se proizvodi u biserno beloj boji, izgleda jako lepo i sposoban je da reprodukuje 1080p rezoluciju uz korišćenje LED pozadinskog osvetljenja. Monitor karakteriše veoma dobar odnos dinamičkog kontrasta od 20.000.000:1, kao i prosečno vreme odziva monitora od 5 ms, dok je jačina osvetljenja sertifikovana na 300 cd/m². ViewSonic VX2451mhp-LED monitor je veoma dopadljiv uređaj. Najupadljivija karakteristika ViewSonic...
Opširnije
Predstavljanje : Prestigio RoadRunner 520
Prestigio je kompanija sa Kipra i jedna je od poznatijih, kako u svetu tako i kod nas. Ona se pretežno bavi proizvodnjom tableta, GPS navigacionih uređaja, mobilnih telefona i mnogih drugih računarskih periferija. Prestigio je svoju popularnost kod nas a i u svetu ponajviše stekao po nešto nižim cenama od konkurenata, a ipak vodećem kvalitetu. Ovog puta smo za vas testirali Prestigiov uređaj pod nazivom RoadRunner 520. Prestigio RoadRunner 520 nam je stigao u pakovanju koje je karakteristično za ovog proizvođača. To je kartonska kutija dekorisana karbon crnom i...
Opširnije
Predstavljanje : LG Optimus L3 II vs L5 II vs L7 II
LG je poznata svetska kompanija koja se bavi proizvodnjom raznih proizvoda, uglavnom kućne elektronike poput televizora, mobilnih aparata itd. Oni su kod nas dosta popularni što se tiče mobilnih telefona, a najpoznatija serija je Optimus, koja je sasvim solidna. Za vas smo uporedili tri telefona iz te serije, L3 II, L5 II i L7 II. Prvo što se dalo uočiti je veoma sličan dizajn sva 3 telefona, dok je po pitanju veličine svakako dominirao L7 II. L3 II je svakako najmanji, ali je i najstariji i upravo u ovoj recenziji govorimo o sva tri telefona pojedinačno, kako bismo...
Opširnije
Predstavljanje : Gigabyte GSmart Rio R1
Iz kompanije Gigabyte je stigao još jedan interesantan model pod imenom GSmart Rio R1. Reč je o Dual Sim Androidu sa 4-inčnim IPS ekranom, dvojezgarnim procesorom, Qualcomm MSM8225 Snapdragon chipset-om i Adreno 203 grafikom. Sve to dolazi po popularnoj ceni od oko 160€ kojom Gigabyte kompanija želi da se priključi trci za najprodavanijim telefonima iz nižeg i srednjeg cenovnog ranga. Ovo je cilj brendova koji ne mogu da se nose sa vodećim proizvođačima telefona, ali svakako mogu da konkurišu u segmentu koji je namanjen ne previše zahtevnim korisnicima. Prvo...
Opširnije
Predstavljanje : Blueberry NetCat M-10
Blueberry kompanija u svojoj ponudi ima solidan broj modela Android tableta sa različitom veličinom dijagonale. NetCat M-10 je tablet Blueberry proizvođača sa najvećom dijagonalom ekrana od 10.1 inča uz koju dolazi solidna hardverska platforma. Ovaj model je najbolji Blueberry tablet do sada napravljen pa on svojim karakteristikama bitno podiže nivo odnosa kvaliteta i performansi u proizvodnom programu samog proizvođača, a uz to zadržava odličnu cenu koja na našem tržištu iznosi nešto malo preko 200€. Uređaj ima dobar odnos cene i performansi, a ono na...
Opširnije
NAJNOVIJA EMISIJA NA WEB-u

SAJT DANA
www.zelenoo.com
PRIJAVI SE NA MAILING LISTU
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis