Joombooz - izrada sajtova Joombooz - izrada sajtova Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r computers i2 computers i2 Radio In Radio In strogmen strogmen Super Radio Super Radio recfilm recfilm

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 10. okt. 2013.

Predstavljanje : Noctua NF-A15

Noctua NF-A15 PWM je model koji će se svideti većini korisnika. Reč je o ventilatoru prečnika 150 mm koji je namenjen ugradnji na hladnjake za procesor. S obzirom da ne postoji niti jedan hladnjak koji podržava montažu ovakvih hladnjaka, Noctua je NF-A15 PWM opremila okvirom na kojem se nalaze rupe za montažu sa rasporedom i dimenzijama kao na 120-milimetarskim ventilatorima. Maksimalna brzina obrtaja ovog ventilatora iznosi 1.200 rpm, a spušta se na 900 rpm uz upotrebu LNA adaptera. S obzirom da ima 4-pinski konektor i PWM čip, brzinom ovog ventilatora finije se automatski može upravljati putem matične ploče. U tom slučaju njegova najniža brzina je tek 300 rpm. Kao i svi ostali Noctuini ventilatori i ovaj model osiguran je garancijom u trajanju od čak šest godina.

Model Noctua NF-A15 PWM je stigao u apsolutno istom pakovanju, bar prema izgledu i strukturi kao i svi ostali noviji modeli ovog proizvođača. Ogromna kartonska kutija, obojena tipično za Noctua u kombinaciji bele, crne i braon boje sa prednjim poklopcem ispod koga se može videti deo propelera i okvira.

Na unutrašnjoj strani poklopca ima dosta ispisanih informacija i tehničkih šema koje se odnose na tehnologije koje se koriste za kreiranje ovog proizvoda.

Sa zadnje strane glavnog poklopca je nalazi se kompletna specifikacija samog proizvoda a u unutrašnja strana, detaljno objašnjava svaku od korišćenih tehnologija za razvoj ovog ventilatora.

Nakon otvaranja kutije, možemo videti da je Noctua zadržala svoj identitet i ovim modelom. Sam ventilator i dodatni elementi koji idu sa njim u pakovanju smešteni su u dodatnu plastičnu kutiju, koja štiti sam ventilator od ogrebotina, lomljenja i gubljenja bilo kog dodatka.

Kada je reč o samom izgledu ventilatora, to je prva stvar koja se razlikuje u odnosu na prethodne modele ovog proizvođača. Noctua NF-A15 PWM ima jedinstven oblik koji do sada nije primenjivan i poseduje 4 funkcije kojima se može posebno pohvaliti. Tu su:

  • Ram – plastični ram od 140mm u krem boji smešten u 150mm, koji obezbeđuje bolje performanse na osnovu Noctua AAO (Advanced Acoustic Optimisation) tehnologije. Ovaj okvir ventilatora naravno je patentiran pod tehnologijom Stepped Inlet Design i Inner Surface Microstructures, što znači da je napravljen tako da smanjuje nivo buke celokupnog ventilatora.

  • Propeleri – sedam lopatica obojenih u braon boji pozicionirani su pod oštrim uglom i na taj način obezbeđuje protok vazduha koji dovodi do povećanja performansi tehnologija (Flow Acceleration Channels), fokusiranje vazduha smanjujući tako nivo buke koji izazivaju propeleri.

  • Primenjena je patentirana SSO2 tehnologija, koja obezbeđuje stabilizaciju magnetnog polja i na taj našin se obezbeđuje veća preciznost i dugovečnost od klasičnih ventilatora.
  • PWM kontrola čini da ovaj model obezbeđuje vrhununsku tišinu. Noctua NF-A15 PWM nudi anti-vibracijske jastučiće za smanjenje vibracije i nivo buke dok ventilator radi.

Napajanje ventilatora i kao i njegova kontrola vrši se preko 3-pinskog kabla i konektora. Od ostalog dodatnog pribora u kompletu zajedno sa ventilatorom, dobija se:

  • Low-Noise Adaptor (L.N.A.), adapter koji je smešten u crnoj košuljici
  • 4-pinski Y-Cable splitter
  • 30cm dug produžni kabli smešten u crnoj košuljici
  • 4 gumena stabilizatora
  • 4 metalna zavrtnja
  • Kratko uputstvo za korišćenje

Testovi nad ventilatorom Noctua NF-A15 PWM sprovedeni su tako da se ventilator testira na 5V/7V/9V/12V. Cilj ovih testova je da se proveri rad ventilatora u realnim uslovima

Rezultati testova prikazani su na sledećim grafikonima.

Protok vazduha na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brok obrtaja ventilatora na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brzina vazduha koji prolazi kroz ventilator na 5V, 7V, 9V, 12V.

Test na 5V: nakon rada od 5min pri radnom naponu od 5v, zabeležen je protok vazduha od 39,84 kubnih metara na sat, sa 550 obrtaja u minuti. Pod ovom brzinom kao što smo i očekivali ovaj ventilator je apsolutno nečujan.

Test na 7V: prilikom povećanja napona na 7v dostigo je broj obrtajau u minuti od 780 i protok vazduha od 57.6 kubnih metara na sat. I prilikom ovih vrednosti možemo reći da je ventilator i dalje bio nečujan, kao da ne radi.

Test na 9V: treći po redu je bio napon od 9V, tom prilikom broj obrtaja je povećan na 975 sa prorokom vazduha od 73.92 kubnih metara na sat. Veoma smo prijatno bili iznenađeni jer i tada se ventilator nije čuo, i ako je obavljao fenomenalno hlađenje.

Test na 12V: poslednji test je sproveden na 12V. Kao i što se moglo očekivati na ovom naponu rad ventilatora se povećao. Broj obrtaja je bio 1230 u minuti sa protokom vazduha od 102.72 kubnih metara na sat. Čak i pri ovim vrednostima buka je bila zanemarljiva i dolazila je iz vazduha koji prolazi kroz propeler.

Zaključak:

Na kraju možemo reči da Noctua modelom NF-A15 PWM nije ništa učinima da bi nas razočarala i li naterala da posumljamo u kvalitet proizvoda ovog proizvođača. Performanse koje pruža u odnosu na druge proizvođače i njihove modele su mnogo bolje u svakom smislu, pre svega na polju buke koju proizvode. Na prva tri testa ovaj model se pokao bukvalno besčujnim, dok je u poslednjem testu ta buka bila primetna i izazivao je protok vazduha kroz propeler. Kako ne bi došlo do zabune, ta buka je tolika da je nikako niste mogli čuti sa veće udaljenosti od nekoliko metara.

Kada je reč o izgledu Noctua modelom NF-A15 PWM ničim se specijalno ne izdvaja u odnosu na druge modele. Ista kombinacija boja daje ovom ventilaoru mopderan izgled i čini ga pogodnim za ugradnju u bilo koje kućište. Kada svemu tome dodamo i garanciju od 6 godina koliku daje sam proizvođač ovaj ventilator se nameće kao logičan izbor kupovine.

Cena: oko 20€

Zahvaljujemo se kompaniji RASCOM Computerdistribution Ges.m.b.H (http://www.rascom.at) na ustupljenom proizvodu.

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite


Preporučujemo:


Predstavljanje : Canon Legria HF G10
Model Legria HF G10 je odličan Canonov kamkorder sa vrhunskim performansama i jedan od najskupljih modela u ovoj klasi. Za razliku od na primer nekih Panasonic-ovih modela koji imaju posebne 1/4.1 inča senzore za crvenu, zelenu i plavu svetlost, Canon Legria HF G10 ima jedan ali veći 1/3 inča senzor sa samo 2.37 megapiksela. Zbog drugačijeg principa snimanja digitalnih video snimaka video kvalitet je čini se nešto manji, ali i dalje Full HD i više nego zadovoljavajući. Glavne karakteristike ovog kamkordera su HD CMOS senzor i podjednako kvalitetan objektiv, kao i...
Opširnije
Predstavljanje : Samsung PL10 La Fleur
Samsung je predstavio još jedan kompaktni fotoaparat iz PL serije, model PL10. Ovo je manje-više standardni point and shoot model koji je svojim dizajnom, mogućnostima i kvalitetom snimljenih fotografija i video snimaka odličan konkurent modelima drugih proizvođača. Krase ga 9MP 1/2,5 inča CCD senzor, 3x zoom objektiv, digitalna stabilizacija slike, odličan kvalitet izrade, lep dizajn, malo telo i lakoća upravljanja uz pristupačnu cenu. Samsungov PL10 ima elegantan dizajn i veoma dobar kvalitet izrade. Veličina senzora je 1/2,5 inča i ima efektivnih 9...
Opširnije
Predstavljanje : Meizu MX5
Ekskluzivni uvoznik kineskog premium smart telefona brenda Meizu, Kompanija TCCM, dolazi na tržište sa dugo očekivanim novitetom u ponudi - Meizu MX5. Novi predvodnik istupa sa velikim, a istovremeno glatkim 5.5-inčnim AMOLED ekranom sa ful HD i vrhunskim octa-core višejezgarnim procesorom MediaTekHelio X10. Uređaj poseduje glavnu kameru sa a 20.7 megapiksela i istovremeno podržava dve SIM kartice. I sve to dolazi u metalnom unibody kućištu debljine manje od 8 mm! Premium izgled i vrhunska oprema Dizajn uređaja MX5 doživeo je nekoliko promena....
Opširnije
Predstavljanje : HP LaserJet Pro M1217nfv
HP LaserJet Pro M1217nfv je monohromatski multifunkcijski laserski štampač koji još ima funkcije kopiranja, skeniranja i faksa. Predviđen je za male kancelarije ili za kućne potrebe i omogućuje lako bežično umrežavanje. HP Smart Install karakteristika preko USB ili Internet kabla na računar čini povezivanje brzim i jednostavnim. Cena uređaja je pristojna, oko 180€, a uz to, ovo je ekonomski i ekološki uređaj koji štedi energiju i ima Energy Star sertifikat. Nedostatak obostrane štampe je svakako minus ovom uređaju, ali njegove brze...
Opširnije
Predstavljanje : GoClever TAB I71
GoClever TAB I71 je jedan od najjeftinijih Android tablet računara na tržištu. Ovaj jeftini tablet dolazi sa Android 2.2 operativnim sistemom, 7-inčnim osetljivim na dodir ekranom i 0,3 MP kamerom. Pre nego kupite ovaj isuviše jeftin tablet, neophodno je da se zapitate šta očekujete od njega. Mi ćemo vam preneti naša iskustva, a vi odličite da li vam zaista treba uređaj jako skromnih mogućnosti. U kutiji, uz 7-inčni tablet GoClever TAB I71, nalazi se i punjač sa adapterom i uputstvo za upotrebu, i to je sve. Pojava tableta će vas impresionirati na...
Opširnije
NAJNOVIJA EMISIJA NA WEB-u

PRIJAVI SE NA MAILING LISTU
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka NITURS NITURS FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis