beldocs 2017-2 beldocs 2017-2 Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Radio In Radio In IGO Servis Ra?unara IGO Servis Ra?unara Super Radio Super Radio recfilm recfilm

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 10. okt. 2013.

Predstavljanje : Noctua NF-A15

Noctua NF-A15 PWM je model koji će se svideti većini korisnika. Reč je o ventilatoru prečnika 150 mm koji je namenjen ugradnji na hladnjake za procesor. S obzirom da ne postoji niti jedan hladnjak koji podržava montažu ovakvih hladnjaka, Noctua je NF-A15 PWM opremila okvirom na kojem se nalaze rupe za montažu sa rasporedom i dimenzijama kao na 120-milimetarskim ventilatorima. Maksimalna brzina obrtaja ovog ventilatora iznosi 1.200 rpm, a spušta se na 900 rpm uz upotrebu LNA adaptera. S obzirom da ima 4-pinski konektor i PWM čip, brzinom ovog ventilatora finije se automatski može upravljati putem matične ploče. U tom slučaju njegova najniža brzina je tek 300 rpm. Kao i svi ostali Noctuini ventilatori i ovaj model osiguran je garancijom u trajanju od čak šest godina.

Model Noctua NF-A15 PWM je stigao u apsolutno istom pakovanju, bar prema izgledu i strukturi kao i svi ostali noviji modeli ovog proizvođača. Ogromna kartonska kutija, obojena tipično za Noctua u kombinaciji bele, crne i braon boje sa prednjim poklopcem ispod koga se može videti deo propelera i okvira.

Na unutrašnjoj strani poklopca ima dosta ispisanih informacija i tehničkih šema koje se odnose na tehnologije koje se koriste za kreiranje ovog proizvoda.

Sa zadnje strane glavnog poklopca je nalazi se kompletna specifikacija samog proizvoda a u unutrašnja strana, detaljno objašnjava svaku od korišćenih tehnologija za razvoj ovog ventilatora.

Nakon otvaranja kutije, možemo videti da je Noctua zadržala svoj identitet i ovim modelom. Sam ventilator i dodatni elementi koji idu sa njim u pakovanju smešteni su u dodatnu plastičnu kutiju, koja štiti sam ventilator od ogrebotina, lomljenja i gubljenja bilo kog dodatka.

Kada je reč o samom izgledu ventilatora, to je prva stvar koja se razlikuje u odnosu na prethodne modele ovog proizvođača. Noctua NF-A15 PWM ima jedinstven oblik koji do sada nije primenjivan i poseduje 4 funkcije kojima se može posebno pohvaliti. Tu su:

  • Ram – plastični ram od 140mm u krem boji smešten u 150mm, koji obezbeđuje bolje performanse na osnovu Noctua AAO (Advanced Acoustic Optimisation) tehnologije. Ovaj okvir ventilatora naravno je patentiran pod tehnologijom Stepped Inlet Design i Inner Surface Microstructures, što znači da je napravljen tako da smanjuje nivo buke celokupnog ventilatora.

  • Propeleri – sedam lopatica obojenih u braon boji pozicionirani su pod oštrim uglom i na taj način obezbeđuje protok vazduha koji dovodi do povećanja performansi tehnologija (Flow Acceleration Channels), fokusiranje vazduha smanjujući tako nivo buke koji izazivaju propeleri.

  • Primenjena je patentirana SSO2 tehnologija, koja obezbeđuje stabilizaciju magnetnog polja i na taj našin se obezbeđuje veća preciznost i dugovečnost od klasičnih ventilatora.
  • PWM kontrola čini da ovaj model obezbeđuje vrhununsku tišinu. Noctua NF-A15 PWM nudi anti-vibracijske jastučiće za smanjenje vibracije i nivo buke dok ventilator radi.

Napajanje ventilatora i kao i njegova kontrola vrši se preko 3-pinskog kabla i konektora. Od ostalog dodatnog pribora u kompletu zajedno sa ventilatorom, dobija se:

  • Low-Noise Adaptor (L.N.A.), adapter koji je smešten u crnoj košuljici
  • 4-pinski Y-Cable splitter
  • 30cm dug produžni kabli smešten u crnoj košuljici
  • 4 gumena stabilizatora
  • 4 metalna zavrtnja
  • Kratko uputstvo za korišćenje

Testovi nad ventilatorom Noctua NF-A15 PWM sprovedeni su tako da se ventilator testira na 5V/7V/9V/12V. Cilj ovih testova je da se proveri rad ventilatora u realnim uslovima

Rezultati testova prikazani su na sledećim grafikonima.

Protok vazduha na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brok obrtaja ventilatora na 5V, 7V, 9V, 12V.

Brzina vazduha koji prolazi kroz ventilator na 5V, 7V, 9V, 12V.

Test na 5V: nakon rada od 5min pri radnom naponu od 5v, zabeležen je protok vazduha od 39,84 kubnih metara na sat, sa 550 obrtaja u minuti. Pod ovom brzinom kao što smo i očekivali ovaj ventilator je apsolutno nečujan.

Test na 7V: prilikom povećanja napona na 7v dostigo je broj obrtajau u minuti od 780 i protok vazduha od 57.6 kubnih metara na sat. I prilikom ovih vrednosti možemo reći da je ventilator i dalje bio nečujan, kao da ne radi.

Test na 9V: treći po redu je bio napon od 9V, tom prilikom broj obrtaja je povećan na 975 sa prorokom vazduha od 73.92 kubnih metara na sat. Veoma smo prijatno bili iznenađeni jer i tada se ventilator nije čuo, i ako je obavljao fenomenalno hlađenje.

Test na 12V: poslednji test je sproveden na 12V. Kao i što se moglo očekivati na ovom naponu rad ventilatora se povećao. Broj obrtaja je bio 1230 u minuti sa protokom vazduha od 102.72 kubnih metara na sat. Čak i pri ovim vrednostima buka je bila zanemarljiva i dolazila je iz vazduha koji prolazi kroz propeler.

Zaključak:

Na kraju možemo reči da Noctua modelom NF-A15 PWM nije ništa učinima da bi nas razočarala i li naterala da posumljamo u kvalitet proizvoda ovog proizvođača. Performanse koje pruža u odnosu na druge proizvođače i njihove modele su mnogo bolje u svakom smislu, pre svega na polju buke koju proizvode. Na prva tri testa ovaj model se pokao bukvalno besčujnim, dok je u poslednjem testu ta buka bila primetna i izazivao je protok vazduha kroz propeler. Kako ne bi došlo do zabune, ta buka je tolika da je nikako niste mogli čuti sa veće udaljenosti od nekoliko metara.

Kada je reč o izgledu Noctua modelom NF-A15 PWM ničim se specijalno ne izdvaja u odnosu na druge modele. Ista kombinacija boja daje ovom ventilaoru mopderan izgled i čini ga pogodnim za ugradnju u bilo koje kućište. Kada svemu tome dodamo i garanciju od 6 godina koliku daje sam proizvođač ovaj ventilator se nameće kao logičan izbor kupovine.

Cena: oko 20€

Zahvaljujemo se kompaniji RASCOM Computerdistribution Ges.m.b.H (http://www.rascom.at) na ustupljenom proizvodu.

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite


Preporučujemo:


Predstavljanje : Canyon Chrome
Kompanija Canyon važi za jednog od lidera u proizvodnji računarske periferne opreme na našem tržištu. Sada su ponudili korisnicima novu seriju proizvoda pod imenom ’Chrome’ koju krasi elegantan dizajn, kombinacija crne i metalik sive boje, pruža fenomenalan vizualni doživljaj i odaje utisak da se radi o skupom i kvalitetnom proizvodu. Pored svega toga Canyon je uspeo da ispuni jedan od ključnih izazova a to je da neobičan i zanimljiv proizvod ponudi korisnicima po pristupačnoj ceni. Chrome seriju čine nekoliko grupa proizvoda. Prvu grupu čine...
Opširnije
Predstavljanje: Cooler Master miševi iz Storm serije Spawn, Sentinel Advance i Inferno
Kompanija Cooler Master je od malog proizvođača kulera izrasla u veliku i svima dobro poznatu kompaniju čije ime je danas sinonim za kvalitetna kućišta i napajanja. Cooler Master kompanija, želeći da proširi svoje učešće na tržištu na novim poljima, postavila je sebi za cilj visoku poziciju na polju proizvodnje periferija za igranje. Cooler Master serija koja okuplja gaming hardverske komponente poput kućišta, kulera i podloga za miševe naziva se Storm i gejmerima je dobro poznata. Miševi iz Storm serije, koje ovde predstavljamo, su...
Opširnije
Predstavljanje : Canon 7D Mark II
Canon je kompanija koja se bavi proizvodnjom digitalnih fotoaparata i koja je po tome u svetu jako poznata. Trenutno je Canon jedina kompanija koja može da parira Nikon proizvodima, ali su još uvek za koju nijansu slabiji. Međutim i pored toga ona je i dalje pri vrhu i nedavno su na tržište izbacili još jedan nov proizvod i to Canon 7D Mark II koji smo imali prilike da testiramo. 7D Mark II je dizajniran tako da pruža veoma ugodan osećaj prilikom držanja. Najviše želimo da pohvalimo dizajn rukohvata i ergonomiju fotoaparata. Dizajn je dobro...
Opširnije
Predstavljanje : Logitech G300S
Logitech je jedna od najpoznatijih kompanija koja se bavi proizvodnjom računarskih periferija. Neki od njihovih najpoznatijih proizvoda su miševi, tastature, web kamere, džojstici itd koji su uglavnom dobili odlične kritike i koji su se odlično pokazali u praksi. Ovog puta smo za vas testirali njihov gejmerski miš G300S. Za razliku od nekih novijih gejmerskih miševa, G300S ima ujednačen dizajn sa obe strane. Ovo je bitno, jer korisnici nisu samo dešnjaci, kako se uglavnom izrađuju miševi, već ima i levorukih. Gornja strana je u sivoj mat boji,...
Opširnije
Predstavljanje: Cooler Master Storm Enforcer
Cooler Master već duži niz godina važi za prestižnog proizvođača računarskih periferija, prvenstveno kućišta, ventilatora i napajanja. Njihovo ime važi za sinonim kvaliteta i pouzdanosti kada su u pitanju ovi proizvodi. Ovaj model iz serije Storm nudi odlične performanse, tih rad, i odlično isplanirana unutrašnjost kućišta da bi mogle da se ugrade i najnovije gigant video kartice koje mogu da se nađu na tržištu. Cooler Master Storm Enforcer je midi-tower elegantnog dizajna, sa vratima na prednjem panelu, namenjen entuzijastima i igračima kojima je i...
Opširnije
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis