Joombooz - izrada sajtova Joombooz - izrada sajtova Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Radio In Radio In IGO Servis Ra?unara IGO Servis Ra?unara Super Radio Super Radio recfilm recfilm

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 24. mar. 2017.

Predstavljanje : Nintendo Switch

Kada spomenemo kompaniju Nintendo, prvo što nam padne na pamet su kvalitetni i jako interesantni gejmerski uređaji gde je najveću slavu u poslednje vreme prikupio model Wii. No iako kompanija svakodnevno radi na razvoju boljih gejmerskih uređaja, prethodni model Wii U se ispostavilo bio veliki promašaj kompanije, dok je PlayStation prikupio sve zasluge. Ovaj put je Nintendo krenuo na malo veći rizik proizvodnjom novog modela. Reč je o Nintendo Switch uređaju koji polako, ali sigurno krči svoj put na tržište, a upravo smo jedan ovakav model imali nedavno na testiranju.

Nintendova gejmerska konzola nam je stigla u kvalitetnom kartonskom pakovanju čija pozadina nije definisana jednom bojom. U ovom slučaju prednja strana predstavlja jednu veliku sliku na kojoj se nalazi uređaj u krupnom planu, dok je gornji levi ugao izdvojen za logo kompanije i naziv modela. Bočne strane su ispunjene na sličan način kao i prednja, a isti slučaj je i sa zadnjim panelom. Nakon otvaranja pakovanja, svaki deo je bio lepo smešten i zaštićen unutar pakovanja što nam je nagovestilo da je kompanija puno truda uložila i u samo pakovanje. Nakon otvaranja pakovanja smo izvukli prvo uređaj koji se sastoji iz glavne konzole i držača za konzolu. Tu je zatim takozvani Joy-con, držač za Joy-Con, dva kaiša za Joy-con uređaj, HDMI kabl sa brzim prenosom i jedan Nintendo AC adapter. Dakle kompanija je obezbedila sve što nam je potrebno, a sam uređaj nas je još na samom početku jako zainteresovao.

Kao što smo naslutili prema sadržaju pakovanja, uređaj je modularan tj. sastoji se iz više delova koji se kasnije sastavljaju u jednu celinu. Glavni deo uređaja jeste konzola kojom dominira veliki ekran. Konzola je napravljena od kvalitetne plastike koja je čvrsta, ne krcka i ne savija se pod pritiskom. Prednjom stranom dominira veliki ekran oko kojeg se nalazi veliki crni okvir. Ekran je zaštićen čvrstim staklom novije generacije koje je otporno na ogrebotine i na udarce, dok je sama matrica ekrana osetljiva na dodir kao kod pametnih telefona. Takođe sama konzola dizajnom prednje strane podseća na veliki smartfon. S obzirom da se konzola koristi u horizontalnom položaju, tim slučajem smo zatekli dva stereo zvučnika koji se nalaze na donjoj strani tj. ispod ekrana. Sa leve i desne strane konzole smo primetili po jednu šinu koje služe za kačenje Joy-Con kontrolera sa leve i desne strane, dok sam Joy-Con podseća na klasičan džojstik koji je podeljen na dva posebna dela za potrebe Nintendove konzole.

Sa gornje strane konzole se nalazi slot za jednu memorijsku karticu, a pored njega se nalazi jedan ulaz namenjen povezivanju slušalica. Gornja strana takođe sadrži i dva mehanička tastera i to jedan za uključivanje uređaja dok je drugi taster podeljen na dva dela namenjen regulaciji jačine zvuka. Što se tiče zadnje strane, plastika na njoj ne krcka kao što smo rekli, a kraj leve ivice se nalazi jedan držač koji smo izvlačili po potrebi. Tu je jedan USB konektor, ali tip C u ovom slučaju dok sredinom preovladava jedan veliki logo kompanije zajedno sa imenom modela. Pored konzole smo dobili i držač za nju koja na početku deluje kao jedan veliki punjač. Sa prednje strane se nalazi logo kompanije i naziv modela, ali je on na tamno sivoj površini iscrtan crnom bojom umesto belom što je bio slučaj kod konzole. Sa leve strane se nalazi jedan LED indikator za TV izlaz kao i dva USB konektora verzije 2.0 mada smo iskreno, očekivali barem jedan 3.0 konektor mada i ova dva su sasvim dovoljno dobra. Sa zadnje strane držača se nalazi poklopac ispod koga se nalazi još jedan panel sa konektorima. Tu spada konektor za napajanje i po jedan USB i HDMI konektor. Plastika je takođe visokog kvaliteta i na nju nemamo primedbi.

Joy-Con je drugi glavni deo cele konzole koji je napravljen iz dva dela. Kao što smo rekli njegov dizajn je kao i kod klasičnih džojstika tj. dele iste komande s tim što se ovaj uređaj posebno montira. Leva i desna strana Joy-Con uređaja su konceptualno iste s tim što su komande na levom drugačije od onih na desnom. Tasteri koji su ugrađani su mehanički i jako su kvalitetni, a pod prstima su jako udobni zbog svoje gumirane površine. Joy-Con pod rukama deluju jako udobno i ostavlja jak utisak. Leva strana na sebi ima direkcione tastere tj. strelice, tu je još taster za hvatanje pojedinih detalja tokom igranja, zatim jedan - taster, leva analogna palica i jedan L taster. Drugi deo tj. desni na sebi ima desnu analognu palicu, zatim Home taster i ABYX tasteri iznad kojih se nalazi + taster. Dakle uređaj sadrži sve neophodne tastere za igranje igrica, s tim što se na zadnjoj strani nalaze ZR, ZL tasteri kao i jedna IR Motion kamera. Što se bočnih strana tiče, one na sebi imaju delove preko kojih se Joy-Con kači na konzolu. Pored toga, tu smo zapazili SR i SL tastere, po jedan SYNC taster kao i po jedan red od 4 LED indikatora.

Držač za Joy-Con uređaj deluje poput džojstika, a napravljen je od kvalitetne plastike koja je kombinovano sjajna i matirana. Sa prednje strane se nalazi logo kompanije sa čije leve i desne strane se nalazi po jedan red sa LED indikatorima s tim što je svaki red LED indikatora namenjen po jednoj strani Joy-Con uređaja. Sa zadnje strane se nalazi logo kompanije i to je sve. Što se tiče povezivanja uređaja, postoje dva načina. Prvi način je korišćenje konzole preko malog ekrana, a drugi je povezivanje konzole sa TV uređajem. Prva opcija koju smo testirali jeste klasična upotreba konzole sklapanjem Joy-cona i ekrana pa smo tako imali jedan manju prenosu igračku konzolu. Uređaj lepo leži u ruci, a kontrole su jako pristupačne sa leve i desne strane. Interna memorija u ovom slučaju iznosi 32GB, mada postoji opcija proširenja memorijskom karticom za još 2TB.

U drugom slučaju smo podrazumevali povezivanje sa TV uređajem što je mogućnost koja nam se puno više dopala. Za povezivanje je potreban držač za konzolu te povezivanje držača i TV uređaja preko HDMI konektora. Joy-Con smo u tom slučaju upotrebljavali posebno kao dva posebna kontrolera što je glavni razlog postojanja LED traka na bočnim stranama. Pored toga kontrolere smo obezbedili kaiševima za zglobove tako da smo bili prilično sigurniji od ispadanja iz ruku. Igranje igrica putem TV uređaja je proteklo odlično, a posle povezivanja jedino nam je bilo potrebno podešavanje izvora signala u TV uređaju. Što se tiče male konzole, rezolucija ekrana je u HD rezoluciji odnosno 1280x720 piksela iako smo, ruku na srce, očekivali bar duplo veću no i ova je dobra dok je rezolucija u FullHD režimu prilikom upotrebe preko TV-a. Ekran je osetljiv na dodir, a njegova dijagonala je 6.2 inča. Kao izvor energije uređaj koristi bateriju koja je punjiva, a u proseku traje oko 3 sata mada sve zavisno od intenziteta igranja.

Što se tiče vrsta povezivanja, sem HDMI kabla imali smo još opcija na raspolaganju. Ona koja nas je najprijatnije iznenadila jeste mogućnost povezivanja preko WiFi mreže. Podržani su svi savremeni standardi tako da nismo bili ograničeni u tom pogledu, dok je alternativna opcija povezivanje preko LAN adaptera koji pak ne dolazi zajedno sa uređajem već smo njega posebno nabavljali.

Zaključak:

Nakon velikog promašaja kompanije Nintendo koji je poznao kao Wii U, nova konzola pod oznakom Switch obećava mnogo u bliskoj budućnosti. Kvalitet izrade je naravno na visokom nivou, kao i način dizajniranja koji podrazumeva modularan uređaj. Sem toga mogućnost korišćenja ovog uređaja kako posebno tako i preko TV uređaja nam se posebno dopala, te smo je koristili puno više nego kao običnu konzolu. U slučaju korišćenja na klasičan način, uređaj je lepo stajao u rukama, a kontroleri su se ponašali odlično. Cena uređaja je oko 300$, a jedino što zameramo jeste što se memorijska kartica kao i većina dodatnih delova nabavlja zasebno što već prevazilazi navedenu cenu.

U skorije vreme planiramo da nabavimo i neke video igre za Nintendo Switch tako da ćete imati prilike da pročitate i utiske o njima.

Specifikacije:

Proizvođač:

Nintendo

Model:

Switch

Tip:

Gejmerska konzola:

Ekran konzole:

Osetljiv na dodir

Dijagonala:

6.2 inča

Rezolucija:

1280 x 720 px

CPU/GPU:

NVIDIA Custom Tegra procesor

Memorija:

32 GB

Proširenje memorije:

microSD/microSDHC/microSDXC do 2TB

Mreže:

WiFi (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac)

Bluetooth 4.1

LAN adapter

Video izlaz:

1080p i 720p

Audio izlaz:

PCM, HDMI

Zvučnici:

Stereo

Ostalo:

Tasteri za zvuk i uključivanje, 3.5 mm konektor, senzori (blizina, žiroskop, osvetljenje)

Baterija:

Punjiva, Li-ion, 4310mAh

Dimenzije (sa Joy-Con):

101.6 x 238.7 x 13.9 mm

Težina:

399g

Konektori držača (slota) za konzolu:

3x USB 2.0

Sistem konektor

AC adapter

HDMI

Dimenzije:

104.14 x 172.72 x 53.84 mm

Težina:

327g

Tasteri Joy-Con kontrolera:

Levi: Up/down/left/right/L/ZL/SL/SR/- button

Capture Button

Release Button

Sync Button

Desni: A/B/X/Y/R/ZR/SL/SR/+ Buttons

HOME Buton

Release Button

Sync Button

Bežično povezivanje:

Bluetooth 3.0/NFC

Ostalo:

Senzori, vibracija

Dimenzije:

102.10 x 35.81 x 28.44 mm

Težina:

Levi: 48g

Desni: 51g

Držač za Joy-Con:

101.09 x 144.01 x 40.13 mm

Težina:

95g

Zvanični sajt proizvođača: http://www.nintendo.com

Video pregled:

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite


Preporučujemo:


Predstavljanje : ZTE Grand Memo
ZTE je kineska kompanija koja je jedna od najvećih proizvođača mobilnih telefona u svetu. Bave se proizvodnjom telekomunikacione opreme, mobilnih telefona i slično. Kod nas je ova kompanija relativno popularna, prvenstveno kod mlađe populacije jer ZTE modeli imaju odličan odnos cene i perfomansi. Grand Memo pokušava da prati poslednje standarde mobilnih tehnologija. Ima ogroman ekran, moćnu kameru i procesor, ali košta nešto manje od popularnijih marki telefona. Njegova cena iznosi negde oko 350€ na tržištu. Sa ekranom dijagonale 5.7 inča, Grand...
Opširnije
Predstavljanje : Prestigio multipad 2 pro duo 8.0 3g (pmp7380d3g_duo)
Poznata dugogodišnja firma Prestigio se bavi proizvodnjom mobilnih uređaja, tableta, raznih periferija i pribora za automobile. Više od jedne dekade imaju iskustva u proizvodnji i trgovini tako da su njihovi proizvodi uvek u rangu sa svetskim proizvođačima a opet, njihove cene su za oktavu niže i to je ono što ih čini izuzetnim. Danas vam predstavljamo jedan od njihovih mnogobrojnih tableta, Prestigio MultiPad 2 PRO DUO 8.0 3G (PMP7380D3G_DUO). On nam dolazi u kožnoj torbici koja prebacuje uređaj u “sleep”ili “wake” mod, zavisno od...
Opširnije
Predstavljanje : Sony VPL-DX120 projektor
Iz svima dobro poznate kompanije Sony na tržište je došao odličan mali projektor Sony VPL-DX120 izuzetnog kvaliteta i odličnih performansi. Uz pouzdan kvalitet ide i solidna cena, 3-LCD BrightEra tehnologija, ali i veoma dobra funkcionalnost samog uređaja, te svakako Sony VPL-DX120 projektor zavređuje našu pažnju. Sony VPL-DX120 projektor je izuzetno dopadljiv, praktičan i mobilan uređaj koji je idealan za spektar različitih poslovnih potreba, a njegove sposobnosti će posebno ceniti mala i srednja preduzeća čije potrebe i očekivanja on apsolutno može da...
Opširnije
Predstavljanje : Uporedno Nokia Asha 201 i Nokia Asha 302
Nokia kompanija pokrenula je liniju telefona sa Series 40 operativnim sistemom (ili S40) koje naziva feature telefonima, odnosno telefonima budućnosti. Ovi telefon, zajedno sa još nekoliko novih telefona Nokia kompanije, formira novu Asha liniju feature telefona, a modeli o kojima danas pišemo su Nokia Asha 201 i Nokia Asha 302. Svi telefoni iz Asha linije su više budžetski orijentisani i namenjeni za tržišta u razvoju, ali i dalje nude solidno iskustvo u radu. Kako cene Android telefona sa ekranima osetljivim na dodir stalno padaju, pretpostavljamo da Nokia...
Opširnije
Predstavljanje : Genius HS-G600 Mordax
Genius ima u ponudi celu gamu igračkih periferija. Ovoga puta predstavljamo odlične Genius slušalice sa odvojivim mikrofonom namenjene najzahtjevnijim igračima koje su kompatibilne sa svim vodećim platformama, model Genius HS-G600 Mordax. Ove vrlo interesantne Mordax slušalice možete da koristite praktično gde god da se nađete. Cena u odnosu na kvalitet je dosta dobra, nešto ispod 50€, pa iako to nije baš malo, ne treba zaboraviti da igrački modeli uvek koštaju više od klasičnih modela, pogotovo kad su u pitanju modeli poznatijih...
Opširnije
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis