beldocs 2017-2 beldocs 2017-2 Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Radio In Radio In IGO Servis Ra?unara IGO Servis Ra?unara Mobilni Telefoni - MGS Mobilni Telefoni - MGS pc-igre pc-igre

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 27. avg. 2013.

Opis : Remember Me

Unutar igre Remember Me odigravaju se borbe na više nivoa. Igra želi da se oslobodi, ali je sputava priča koja se nikada ne zahukta dovoljno, a klaustrofobični nivoi ne dozvoljavaju da fantastičan prikaz bliske budućnosti zauzme centralno mesto u igri. Svet u ovoj igri se dosta razlikuje od sveta koji je najavljivan. Ovo je jednostavno samo dobra akciona igra iz trećeg lica, zabavna, lepo urađena i sa dovoljno interesantnih pojedinosti koje će vas okupirati oko šest sati, koliko traje ova igra. Takođe, glavni lik je privlačna heroina, koja je istovremeno i moćna i ranjiva, i ističe se u intrigantnom svetu koji je prepun opasnosti.

Radnja se odvija u Parizu, u bližoj budućnosti, u kojoj je tehnologija omogućila ljudima da razmenjuju i kupuju pamćenje, da zamene bolna sećanja nekim prijatnijim, ili da dele intimna sećanja sa prijateljima i ljubavnicima. Ali naravno, takva moć nad ljudskim emocijama predstavlja i veliku opasnost, jer se lepa sećanja mogu kupiti i zloupotrebljavati poput droga, ili se mogu ukrasti. Početni trenuci igre Remember Me prikazuju mračnu stranu Neo-Pariza, a vi se nalzite u ulozi mlade heroine koja je bačena u jezivu naučnu ustanovu i sa kojom morate da delite strah i zbunjenost na startu igre.

Njeno ime je Nilin. Vođena nekim glasom koji čuje u svojoj glavi, ona je uspela da pobegne iz te ustanove u redove separatističke organizacije pod imenom Errorists. Kako se ispostavi, ona je neka vrsta Mesije za članove ove organizacije, mada nije odmah sasvim jasno zbog čega je ona tako važna za Erroriste i kako se ona uklapa u njihove planove. U ulozi ove devojke vi krećete u oslobađanje naroda tiranije tehnologije koja je izazvala takvo stanje i pokušavate da uništite korporaciju koja je kontroliše. Takođe želite i da povratite svoju izgubljenu prošlost, da saznate ko ste, kako ste došli u takvo stanje, da li možete verovati rečima misterioznog Edge-a čiji vas glas vodi od ispunjavanja jednog cilja do drugog.

Ovo je fantastična premisa, i povremeno, igra Remember Me je lepo sprovodi u delo. Jedan takav primer je jeziva uvodna scena u kojoj vidimo kako lična patnja može imati mnogo dalekosežnije posledice za one koje volimo, pa čak i za cele kulture. Ali u međuvremenu igra pada u rutinu, oslanja se na tipične stvari, glas u vašoj glavi vas vodi od jednog cilja do drugog i to sa samo par reči da vas motivišu.

Sladunjavi dijalozi i usiljene metafore narušavaju lepotu priče, pa je u nekim momentima i ne možete shvatiti ozbiljno. Ali Nilin je ono što igru čini intrigantnom i zanimljivom. Njena sposobnost da menja sećanja po svojoj želji, kao i da ispraši jakog protivnika u bliskoj borbi čine je veoma zanimljivim glavnim likom, a tome naročito doprinosi njena snaga kojom se suprotstavlja nejasnoj prošlosti i neizvesnoj budoćnosti. Nilin ima prelep glas, koji odaje njen strah kada oštro šapuće i glasno viče kada je besna i kada je teret koji nosi na svojim leđima prevelik za nju.
Svet u kome se igraodvija pruža fenomenalne mogućnosti, ali na kraju ipak ispada da je to samo fasada, a ne lepo definisano okruženje kako je na prvi pogled delovalo. Neo-Pariz je lepa mešavina tradicionalnog i modernog. Patroni kafea sede za stolovima od kovanog gvožđa dok se iza njih uzdižu moderno dizajnirani neboderi. U jednom trenutku sudarate se sa užurbanim kupcem na svom putovanju, ali on nije moderno obučen Parižanin, već moderno obučen pariski androind koji hita da izvrši sve zadatke koje mu je zadao njegov zahtevni vlasnik. U drugoj polovini igre najlepši prizori i predeli su zamenjeni nekim običnijim okruženjima, ali igra i dalje ostaje na vrlo visokom nivou.

Prava je šteta što nikada ne dobijete priliku da ovaj svet istražite malo bolje i detaljnije. Ova igra je jedna od najlineranijih igara u skorijem periodu i ostavlja vam malo izbora, pa možete jedino da sledite predodređene staze od jedne bitke do druge, do naredne cutscene ili skriptovane platformske deonice. Lineranost u igrama ne znači uvek da je to loše kada vas igra vodi od tačke A do tačke Z, ali Remember Me se ističe kao jedna od najstriktnijih igara koje potpuno kontrolišu kretanje, iako postoje par mesta na kojima se mogu naći razne stvari za prikupljanje. Neke oblasti su toliko ograničene i skučene da kamera ne uspeva da pronađe adekvatan ugao, a staze kojima se krećete su previše uske da jedva čekate da siđete sa njih. U međuvremenu, gledate u daljinu nadajući se da ćete imati priliku da istražite privlačne predele Neo - Pariza, ali shvatate da ste vi samo autsajder koji ne pripada tom prelepom mestu, samo slučajni prolaznik.

Uprkos svemu, igra je zanimljiva. Ima predvidiv, ali fin ritam kojim se smenjuje skriptovano platformisanje, bliske borbe i rešavanje laganih zagonetki. Penjanje i preskakanje je očigledno preuzeto iz serijala Uncharted, i igra vas uvek vodi u jednom jedninom pravcu ka vašem krajnjem odredištu. Vizuelni nagoveštaji uvek pokazuju stazu, a zabava proizilazi ne iz pravih opasnosti navigacije, već iz uglova koje kamera zauzima da pokaže duboke ponore ispod vas i prelepu arhitekturu Neo-Pariza. U par platformskih deonica stiče se utisak užurbanosti, pa morate da izbegavate pucnjavu sa letelice koja vas napada, ili morate da žurite po ivicama kroz koje se s vremena na vreme javlja stuja. Ali u većem delu igre, platformski delovi ove igre nisu previše izazovni i zahtevni, neće vas zamoriti ili iznervirati, već će samo stimulisati vaše oči i uši.

Remember Me, generalno gledano, nije mnogo izazovna i zahtevna igra, a ono što će vam pružiti najviše zabave su borbe. Borbe sa protivnicima su relativno plitke i svode se na brzo pritiskanje tastera, ali bliske borbe unose neke elemente koji sprečavaju da borbe upadnu u kolotečinu i rutinu. Nilin jako dobro izgleda tokom borbe, okreće se, udara i šutira sa lakoćom, i svaki udarac koji zada ima sjajn zvuk. Pojedinačne napade možete povezati u kombo napad i u tim trenucima Remember Me pokušava da se istakne u odnosu na druge igre. Ovde možete da pravite kombo napade po svojoj želji povezujući pojedinačne napade koji se zovu pressensi. Neki napadi se fokusiraju na zadavanje štete, neki vam omogućavaju regeneraciju enerije ili punjenje skale koja vam omogućava izvođenje nekih specijalnih veština.

Ovo je lep sistem, ali opet mnogo manje uzbudljiv nego što to na početku izgleda. Dobijate samo par kombo šablona koje možete da koristite, i mada polako otključavate nove pressense, nikada ne možete u potpunosti da iskoristite. Ali priroda nekih napada, naročito samozlečenje, daju igri i blagu taktičku dimenziju. Neki jaki stražari zadaju veliku štetu kad god dođete u kontakt s njima, pa je to samoizlečenje veoma važan deo vaših kombo napada. U masovnim sukobima i boss borbama imate dobru priliku da upotrebljavate specijalne napade, kao na primer, da prikačite bombu neprijatelju koji to uopšte ne očekuje.

Borbe su retko kad teške, mada imaju fin ritam, naročito u završnim časovima igre, kada imate veći izbor napada na raspolaganju. Kao i kod platformisanja, borbe teže više ka tome da zadovolje vaša čula, nego što imaju neku dubinu. Kamera se često približava da u krupnom planu prikaže kako postavljate bombu ili da pokaže kako zadajete završni udarac u nekom dugačkom kombo napadu. Ponekad sve izgleda kao da pratite neki naučno-fantastični film, mada se često dešava da nemate dobar pregled terena u skučenim prostorima kada se nalazite u toku masovne borbe. Dešava se i da se kamera zaglavi pa morate da se vratite na poslednju snimljenu poziciju kako bi ste povratili kontrolu u igri. Postoje i drugi bagovi u igri sa kojima ćete se verovatno sresti, pa se može desiti da se skriptovani deo ne aktivira onda kada treba jer niste rešili neku zagonetku, pa morate onda ponovo da igrate poslednju deonice te borbe kako bi ste mogli da nastavite.

Zagonetke i stealth deonice su lep dodatak igri i razbija se jednoličnost, mada ni jedan od ova dva elementa nije nešto naročito zahtevan ili težak. Pomoću jedne spravice krećete se preko pokretnih platformi, otvarate vrata i prebacujete moć sa jedne brave na drugu kako bi ste ih otvorili, i vrlo često morate da prođete pored botova koji stražare, a da pritom ne uđete u opasnu zonu blizu njih. Ništa od svega ovoga ne zahteva neko posebno pametovanje. U nekim zagonetkama treba nešto da protumačite, pa onda da manipulišete predmetom u skladu sa tim tumačenjem. Prilikom rešavanja ovih mozgalica moraćete malo više da se potrudite i one se veoma lepo uklapaju u priču, ali ako vam je potrebno previše vremena, igra će uporno nuditi rešenje, čak iako vi želite sami da dođete do njega.

Najbolji deo igre je kada Nilin uđe u nečije sećanje i manipuliše njime kako bi promenila njihovo trenutno stanje uma. Ove sekvence vode ka nekim upečatljivim deonicama priče. Manipulacija sećanjima je najbolje razrađen deo gameplaya. Kada vidite neki događaj onakav kakav stvarno jeste, možete da se krećete unazad ili unapred kroz scenu, tražeći nešto sa čime možete da manipulišete. Možete da pomerite komad nameštaja, bacite cigaretu, otkopčate sigurnosni pojas, ili pomerite neko oružje. Ako preuredite scenu na adekvatan način, možete i da promenite prošlost, ili barem onu prošlost kakvu je pamti osoba čijim sećanjima manipulišete u tom trenutku, kako bi je prilagodili onome što je vama potrebno u sadašnjem trenutku.

Vaši pokušaji da na pravi način oblikujete nečije sećanje možda u početku neće ići onako kako bi ste želeli, ali do promena će ipak doći u skladu sa vašim akcijama. Posledice nekih vaših radnji mogu čak da budu i smrt osobe čije ste sećanje menjali, ili kolabiranje osobe. Konačan uspeh prilikom menjanja nečijeg sećanja je veoma prijatan koncept koji morate sami da iskusite kako bi ste uživali na pravi način, ali razočarava to što igra nudi samo par prilika da sami smislite nova sećanja za druge.

Ovo nije jedini deo igre koji razočarava, ima i drugih stvari ali igra ima i dosta veoma dobrih ideja koje ovu avanturu čine zabavnom i dobrom. Nilin je najjači adut igre, ali i druge intrigantne ideje takođe doprinose njenom uspehu. Osim toga, igra ostavlja dosta prostora i nerazrađenih ideja koje bi mogle da se realizuju i usavrše u eventualnom nastavku ove igre.

Minimalni sistemski zahtevi:
OS: Windows Vista, XP, 7, 8
CPU: Intel Core 2 Duo 2.4 GHz, AMD Athlon X2 2.8 GHZ
RAM: 2 GB
HDD: 9 GB
Grafička kartica: Nvidia GeForce 8800 GT, ATI Radeon HD 3850

Preporučeni sistemski zahtevi:
OS: Windows Vista, 7, 8
CPU: Intel Core 2 Quad 2.7 GHz, AMD Phenom II X4 3 GHZ
RAM: 4 GB
HDD: 9 GB
Grafička kartica: Nvidia GeForce GTX 560

Žanr: Akciona avantura
Proizvođač: Dontnod Entertainment
Izdavač: Capcom
Platforme: PC, PS3, Xbox 360
Datum izlaska: 07.06.2013.
Zvanični sajt igre

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite

Ime: miki lazarevic
Komentar
ekstra igra
(27. avgust 2014. 09:23)


Preporučujemo:


Opis : Street Fighter X Tekken
Žanr: Fighting Proizvođač: Capcom Izdavač: Capcom Platforme: PS3, PS Vita, PC, Xbox 360 Datum izlaska: PS3, Xbox 360 - 09.03.2012. PC – 14.05.2012. Zvanični sajt igre: www.streetfighter.com/us/sfxtk Capcom je napravio kombinaciju likova iz serijala Street Fighters i Tekken. Ljubitelji Tekkena prelaze iz 3D sveta na 2D bojno polje. Još mnoga druga iznenađenja, novi mehanizmi i modovi se pojavljuju u ovoj složenoj igri koja odgovara igračima sa različitim nivoima sposobnsti. Pošto je igru napravio tim Capcom, a Namco je samo dao licencu za...
Opširnije
Opis : Assassin's Creed Chronicles: India
Prateći svoje izdanje u Kini, Assassins's Creed Chronicles: India daje novu svrhu slobodnim, šunjačkim ludorijama iz Ubisoftove „zlatne koke“ i pretvara sve to u jedan 2.5D platformer koji ima određene elemente jednog od originalnih izvora inspiracije za ovu franšizu, Prince of Persia, i definitivno podseća na fantastični Mark of the Ninja. Stavljajući vas u cipele Kashmiri asasina Arbaaz Mira (koji se prethodno pojavljivao u stripu, Assassin's Creed: Brahman) negde oko 300 godina nakon avantura Shao Juna, priča počinje na način na koji su to vrlo malo...
Opširnije
Opis : Anarchy Reigns
Kada su tuče u pitanju, Anarchy Reigns je dokazano otkačena, luda igra i to je sasvim sigurno dobra stvar. Njena sposobnost da uklopi neobične, lude likove i bizarne situacije iz kojih će proizići potpuno zadovoljavajući borbeni sistem je zaista izuzetno dostignuće, i ujedno veoma zabavno. Nažalost, priča je ispričana na slab način i nema baš mnogo smisla, tu je i par misija koje se ponavljaju i mogu da vas iznerviraju, baš kao i neki multiplayer modovi. Ali kad se uhodate u igru, sve izgleda prilično dobro. Tehnički gledano, Anarchy Reigns nastavlja priču o...
Opširnije
Opis : Destiny: Rise of Iron
Ako se u prošlogodišnjem „The Taken King“ radilo o preradi i rekalibrisanju, ovogodišnja „Destiny“ ekspanzija predstavlja vežbu u pogledu konsolidacije vezane za zadovoljstvo korisnika. „Bungie“ je poslednje dve godine proveo učeći šta je za „Destiny“ dobro, a šta ne, pa je tako razvijena prilično dobra ideja o tome šta fanovi žele, a šta ne. Kao rezultat toga, „Rise of Iron“ deluje čvrsto i jasno usmereno na svoju osnovnu publiku, zajedno sa dosta usluga za dugogodišnje...
Opširnije
Opis : Prototype Biohazard Bundle
Prepakovanje igara iz prethodnih generacija je postala uobičajena stvar. Skoro svaka kompanija se pridružila ovom trendu, i najvećim delom nema se šta zameriti ovim Ultimate izdanjima igara. Sada je došao na red i Prototype: Biohazard Bundle, koji je kolekcija originalnih igara za PS4 i Xbox One. Dok većina ovakavih kolekcija poseduje unapređenu grafiku, vizuelne efekte, rezoluciju ili bilo kakvo tehničko poboljšanje, ovaj paket u pojedinim delovima čak radi gore nego originalne igre od kojih pozajmljuje. Rezolucija je podignuta na 1080p, ali bez ikakvih promena...
Opširnije
NAJNOVIJA EMISIJA NA WEB-u

SAJT DANA
PRIJAVI SE NA MAILING LISTU
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis