beldocs 2017-2 beldocs 2017-2 Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Svetska kinematografija na jednom mestu - Prolog.r Radio In Radio In IGO Servis Ra?unara IGO Servis Ra?unara Super Radio Super Radio recfilm recfilm

NAZAD
Rejting
Postavljeno: 20. apr. 2017.

Disk će čuvati podatke 100 hiljada godina

Ruski naučnici predstavili su svetskoj javnosti disk za koji kažu da će moći da čuva podatke više od 100.000 godina.

Novi ruski izum će biti otporan na sve elemente koji su do sada uništavali standardne kompakt diskove uključujući vatru, vodu i svemirsku radijaciju.

Disk je napravljen od kvarcnog stakla, ima prečnik standardnog CD-a, a podaci se na njega stavljaju i koriste na sličan način kao na CD, DVD i Blu rej diskovima.

Šef moskovske laboratorije za lasersko menjanje nanostrukture stakla Ivan Glebov rekao je da su istraživanja pokazala da će kapacitet diska moći da bude povećan do jednog terabajta (1TB) memorije što je za druge vrste optičkih diskova nemoguće.

Podaci na sadašnjim hard diskovima mogu da traju do 50 godina, dok je vek trajanja optičkih diskova i magnetnih traka između 60 i 100 godina.

Glebov je rekao da je to podstaklo naučnike u laboratoriji da naprave "večni" disk u saradnji sa Fondacijom za napredne istraživačke projekte u Rusiji. On je dodao da će disk biti testiran u bibliotekama i arhivima, a komercijalna proizvodnja će početi 2021. godine.

Podeli:
Autor: ITN Team     

Ostavite komentar

Ocenite


Preporučujemo:


Jedinstvena ideja Google-a za problem interneta u Africi
Google razmatra mogućnost stvaranja bežičnog Interneta u sub-saharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji korišćenjem satelita i balona sa repetitorima i odašiljačima. Baloni sa odašiljačima bi bili u tom slučaju robotizirane WiFi pristupne tačke koje sa visine od 20-tak kilometara mogu sa lakoćom pokrivati stotine i hiljade kilometara prostora uz minimalni trošak. Sve ovo bi pomoglo i penetraciji jeftinih telefona sa Androidom na tržišta sub-saharske Afrike i jugoistočne Azije.
Opširnije
Tri jednostavna saveta za održanje zdravlja na radom mestu
Povodom obeležavanja Svetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu, MMD predstavlja savete o pravom izbor monitora koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja i dobrobiti zaposlenih u užurbanom radnom okruženju. Povodom obeležavanja Svetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu 28. aprila, MMD, vodeća tehnološka kompanija i brend licencirani partner za Philips monitore, ističe nekoliko jedostavnih saveta koji mogu primenitii svi koji veći deo svog radnog vremena provode za radim stolom a koji im mogu pomoći da na najbolji način održe svoje...
Opširnije
Google kreće u biznis iznajmljivanja sunčevih kolektora
Nakon što je objavio da je postigao dogovor s kompanijom MidAmerican Energy koja će mu omogućiti da 407 MW struje potrebne za napajanje podatkovnih centara u Iowi dobija iz obnovljivih izvora (konkretno od energije vetra), Google se pohvalio novim projektom vezanim uz zdravu energiju. Ovoga puta njegova investicija se odnosi na sklapanje partnerstva sa kompanijom SunPower Corporation, uz čiju pomoć se uložiti 250 miliona dolara u kupovinu krovnih sistema za prikupljanje sunčeve energije. Ideja Googlea je da za taj novac kupi solarne ploče koje će potom iznajmljivati...
Opširnije
NASA finansira razvoj 3D štampača za hranu
Američka svemirska agencija NASA dala je 125.000 dolara jednom od inženjera za pravljenje prototipa trodimenzionalnog (3D) štampača za hranu, preneli su francuski mediji. Korišćeni sastojci za pravljenje hrane mogli bi da budu dobri za upotrebu i nakon 30 godina. Kompanija inženjera Anjana Kontraktora - SMRC (Systems & Materials Research Corporation) ima šest meseci da proizvede prototip sintetizatora hrane.
Opširnije
BASF: Još veća fokusiranost na istraživanje i razvoj
* BASF se usredsređuje na faktore koji utiču na uspeh kako bi povećao profit od inovacija i tehnoloških dostignuća * Za snažne inovacije zaslužno je približno 10.000 zaposlenih i oko 2 milijarde evra uloženih u istraživanje i razvoj * Na konferenciji za novinare posvećenoj istraživanju predstavljeni su aktuelni projekti sa tri globalne istraživačke platforme Svet hemijskih i tehnoloških kompanija pokreću stalne inovacije i samim tim se on konstantno menja. Kako bi održala svoj dosadašnji uspeh na tom polju, kompanija BASF nastavlja da ubrzava projekte...
Opširnije
Banker Hosting Banker Hosting GamePlay GamePlay Privatnik sam Privatnik sam Moja Zubarka Moja Zubarka FlipThug
FlipThug
Radio BANKER - Nis Radio BANKER - Nis